Sailing sau motorboating

17 feb. 2021

Pentru cineva care își propune să iasă pe mare în scop de relaxare și divertisment exista mereu dilema în a alege între un velier și o ambarcațiune cu motor. Și de aici lumea începe să se separe, de fiecare parte existând suporteri înrăiți, suporteri cu argumente și suporteri doar suporteri, pentru că așa au auzit ei sau pentru că printre cei cunoscuți există câte cineva care le-a povestit de una și de alta. Și asta așa va rămâne pentru mult timp!

Acum să încercăm să facem o comparație, o paralelă între cele 2 tipuri de ambarcațiuni, cele cu vele și cele cu motor. Trebuie sa plecăm de la un punct comun și anume ambele ambarcațiuni au aceeași lungime, ambele sunt monococa (au un singur corp), ambele au un singur motor și ambele sunt ambarcațiuni pentru mare.

Și acum:

Confort la bord: în principiu ambele pot găzdui aproximativ același număr de persoane, pe punte sau sub punte. Pe velierul în deplasare, viața nu este atât de plăcută pe punte, zona este complet deschisă, deci sunteți expuși vântului și stropilor de mare. Majoritatea pasagerilor au nevoie de o perioadă de acomodare cu „legănatul” specific velierelor. Mai mult, orice schimbare în intensitate a vântului sau a direcției valului poate produce o anumită stare de disconfort. De asemenea, trebuie știut ca în zona comună de sub punte, nemaiprivind pe mare, nu veți mai putea anticipa mișcarea velierului și vă puteți trezi smuciți, din când în când, de câte un val răzleț. În ambarcațiunea cu motor lucrurile sunt mai simple, puntea este în principiu jumătate deschisă și jumătate închisă (sau semi-închisă), deci influența vântului și a stropilor de apă este mult redusă. Acum intervine și măiestria conducătorului ambarcațiunii care poate alege o viteză și o alură pe val a ambarcațiunii astfel încât practic deplasarea pe apă va fi o plăcere. Și sub punte lucrurile vor sta mai bine, „legănatul” fiind mult mai predictibil întrucât ambarcațiunea are o ținută de drum mult mai bună, iar schimbările de direcție sunt mult mai puține.

Durata ieșirii: aici rolurile se inversează și avantajul este net superior velierelor care cu vânt prielnic pot naviga până la atingerea destinației sau consumarea resurselor. Motorul va fi folosit doar la intrarea în port sau pentru alte manevre. Ambarcațiunile cu motor sunt dependențe de rezerva de combustibil aflată la bord și de consumul motorului în diferite regimuri de viteză.

Intensitatea trăirilor: viața pe velier este un pic monotonă, elementele de intensitate sunt întinderea velelor, volta (schimbarea de direcție) și strângerea velelor. Distanțele parcurse pot fi mari, însă derularea peisajelor este înceată. Dacă pasagerii nu se implică în alte activități, lucrurile tind spre plictiseală – restul sunt povești. Pe motorboat lucrurile se desfășoară aproape invers, la bord nu prea ai ce explora, în schimb te poți relaxa în voie. Peisajele se derulează în ritm alert (dacă se dorește), iar într-un timp limitat se pot parcurge distanțe relativ mari, se poate intra în apropierea plajelor și a locurilor amenajate, astfel experiențele sunt mai intense.

Indiferent de avantajele și dezavantajele prezentate, noi va recomandăm să le încercați pe ambele și să decideți voi care sunt cele ce vi se potrivesc mai bine.

Important este să experimentați senzațiile pe care vi le oferă o excursie pe mare.

Noi suntem prezenți în Mangalia și vă așteptăm cu drag.

Rezervarea este la un click distanță!